افزایش ۱۴ درصدی صادرات آبزیان
(شنبه 1401/03/28)
ایرنا:
رییس سازمان شیلات ایران ضمن بیان بهبود تراز تجاری محصولات شیلاتی گفت: سال گذشته صادرات آبزیان ۱۴ درصد افزایش و واردات ۴۰ درصد کاهش یافته است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «سید حسین حسینی» در نشستی خبری به مناسبت هفته جهاد کشاورزی درباره دلایل افزایش قیمت آبزیان بعد از مردمی سازی یارانهها افزود: با وجود اینکه بخش آبزیان جزو کالاهای اساسی قرار نداشت و برای تنظیم بازار آنها دولت دخالتی ندارد اما با شیلات به دنبال حمایت از تولیدکنندگان این بخش است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به افزایش هزینه های تولید قیمت های فعلی آبزیان گران نیست، به طوری که هزینه تمام شده آبزیان به ۷۰ هزارتومان رسیده که بخش عمده آن مربوط به خوراک است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهارداشت: اکنون قیمت هر کیلوگرم ماهی قزل آلا ۷۵ هزار تومان و ماهیان ریز مانند کیلکا ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان است و قیمت ماهی با توجه به هزینه تمام شده گران نیست.
وی با بیان اینکه به دنبال ارزان سازی قیمت آبزیان هستیم اضافه کرد: برای رسیدن به این مهم باید قیمت خوراک آبزیان کاهش یابد، به همین منظور براساس فعالیت های دانش بنیان به دنبال نهاده های جایگزین با قیمتهای پایین تر هستیم.
وی تصریح کرد: در شرایطی که سایر محصولات پروتئینی ارز ترجیحی دریافت نمیکنند شرایط رقابت برای تولیدات شیلاتی بهبود یافته است.
افزایش ۱۴ درصدی صادرات آبزیان
برداشت از ذخایر مشترک آبهای عمیق دریای عمان بزودی
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: همچنین برداشت از ذخایر مشترک آبزیان در آبهای عمیق دریایی عمان بزودی انجام میشود که از این طریق میتوان آبزیانی مانند فانوس ماهی و مرکب ماهی صید و به عنوان پودرماهی مورد استفاده قرار گیرد.
حسینی اضافه کرد: بهره برداری از ذخایر مشترک عمیق موجود در دریای عمان تا به امروز مورد غفلت قرار گرفته است، به همین خاطر این مهم را در دستور کار قرار دادیم و تجهیزات صید این آبزیان در کشور وجود دارد.
خوداتکایی ۹۳ درصدی در تولید تخم چشم زده در افق ۱۴۰۴
رییس سازمان شیلات ایران تصریح کرد: خوداتکایی در تولید تخم چشم زده قزل آلا نیز در دستور کار قرار دارد و برنامه ریزی شده که تا افق ۱۴۰۴ بتوانیم ۹۳ درصد از نیاز خود را در داخل کشور تولید کنیم.
وی تصریح کرد: سالانه به ۶۰۰ میلیون قطعه تخم چشم زده قزل آلا نیاز داریم که در حال حاضر ۳۷۰ میلیون قطعه آن در داخل تولید میشود.
صدور شیلات کارت برای حمایت تولیدکنندگان
حسینی اظهارداشت: اکنون تسهیلاتی با کارمزد ۱۲ درصدی برای تامین سرمایه در گردش تولید کنندگان واحدهای کوچک به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان و تسهیلاتی با کارمزد ۱۵ درصدی برای واحدهای تولیدی بزرگ به ترتیب تا سقف ۸۰۰ میلیون تومان با باز پرداخت یک ساله پرداخت میشود.
وی افزود: تاکنون ۸۶۰ بهره بردار شیلاتی ثبت نام کردهاند.
تولید قزل الا کاهش نیافته است
رییس سازمان شیلات ایران گفت: اکنون سالانه ۲۰۰ هزارتن ماهی قزل آلا در کشور تولید می شود و کاهش تولید نداشتهایم.
سرانه مصرف آبزیان ۱۳ کیلوگرم
وی افزود: اکنون سرانه مصرف آبزیان در کشور ۱۳ کیلوگرم است که با میانگین سرانه جهانی فاصله دارد، بنابراین باید تلاش کنیم با فرهنگ سازی این رقم افزایش یابد.
به گفته وی، به طور میانگین سرانه مصرف جهانی بیش از ۲۰ کیلوگرم است.
معاون وزیر جهادکشاورزی اضافه کرد: قیمت کنسرو ماهی نیز متاثر از فاکتورهای دیگر تولید است. افزایش قیمت روغن و بسته بندی تاثیر خود را بر قیمت کنسرو ماهی گذاشته است، ولی در ماهیان کنسروی افزایش قیمت نداشتیم.
به گفته وی در شش ماه دوم سال که تقاضای آبزیان افزایش پیدا میکند بحث کاهش تعرفه در حوزه واردات را در دستور کار قرار میدهیم تا اگر تقاضا بالا رفت و کمبودی در بازار داشتیم به این طریق جبران شود.
صادرات میگو به ۳۰ کشور جهان
حسینی افزود: سال گذشته تولید میگو کشور ۵۸ هزارتن بود که تلاش داریم این رقم به ۷۰ هزارتن برسد.
وی اضافه کرد: سال گذشته ۵ هزارو ۳۰۰ تن میگو صادر کردیم که امسال تلاش داریم این رقم به ۸ هزارتن برسد.
وی افزود: ۳۰ درصد میگوی تولید ایران به کشورهای جهان صادر میشود.
تولید داخلی ۹۰ درصد تجهیزات پرورش ماهی در قفس
معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به ایرنا درباره وضعیت سرمایه گذاری این بخش گفت: پرورش ماهی در قفس از اولویتهای سازمان شیلات ایران است که مهمترین اقدام برای توسعه این بخش تجهیزات است.
وی تصریح کرد: اکنون ۹۰ درصد تجهیزات پرورش ماهی در قفس در داخل تولید میشود.
وی اضافه کرد: سرمایه گذاریهای خوبی در این بخش صورت گرفته است و اکنون کمیته سرمایه گذاری ما از حضور بخش خصوصی برای جذب سرمایه استقبال میکند.
۱۰ درصد ناوگان صیادی کشور فرسوده است
حسینی در پاسخ به ایرنا گفت: اکنون ۸ هزار قایق صیادی داریم که بین ۵ تا ۱۰ درصد آن فرسوده است.
رییس سازمان شیلات ایران گفت: در حوزه صید و صیادی برای ذخایر تحت فشار، پایدار، برداشت نشده سیاست های متنوعی در دستور کار است. وی افزود: ذخایر تحت فشار بیشتر در عمقهای کم است و لازم است برای پایداری، بهره برداری و عبور از صید کمی به سمت صید کیفی گامهایی برداشته شود در حقیقت هم باید ذخایر حفظ شود و هم از صید بی رویه جلوگیری شود.
وی ادامه داد: در حوزه تکثیر، رهاسازی و بازسازی ذخایر گامهای خوبی برداشتهایم. در سال ۱۴۰۰، ۳۱۴ میلیون قطعه انواع و اقسام ماهیهای بومی و میگو رهاسازی شده است که بایستی تا سال ۱۴۰۴ این عدد به حدود ۷۰۰ میلیون قطعه در سال برسد.
حسینی با بیان اینکه کیفی سازی برداشت از ذخایر اهمیت ویژهای دارد اظهارداشت: باید در راستای صید آبزیان به صورت صحیح، دقیق و استاندارد و با استفاده از تکنولوژی صید تا توجه به زنجیره تولید گامهای خوبی برداشته شود، در گام اول برای ارتقای کیفیت با سازمانهای تخصصی بین المللی در حال مذاکره هستیم.
۷۰۰ هزارتن تولید از محل صید و صیادی
معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: استفاده از ذخایر آبهای عمیق و برداشت نشده در دستور کار است تا بتوانیم به صورت صحیح و دقیق این ذخایر را به محصولات شیلاتی اضافه کنیم.
وی اضافه کرد: طبق آمارها ۷۰۰ هزار تن در حوزه صید و صیادی تولید داریم وحرکت به سمت ذخایر برداشت نشده و کمتر برداشت شده و ایجاد تکنولوژیهای نوین در صید ماهیهای مرکب از جمله فانوس ماهیها است تا این عدد را در افق ۱۴۰۴ به یک میلیون و ۶۰ هزار تن برسانیم.
وی گفت: در حوزه آبزی پروری علاوه بر بهره وری و افزایش تولید در شرایط موجود، ۵۵۳ هزار تن تولید در حوزه آبهای شیرین و ۵۸ هزار تن میگو در آبهای شور و لب شور داریم. برای اینکه بتوانیم به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن تولید برسیم باید به سمت آبزی پروری در دریا و استفاده از ظرفیت زیستی کشور، یعنی سواحل حرکت کنیم.
به گفته وی، اکنون ۲۹۱ میلیون قطعه ماهی زینتی در سال با گردش مالی ۶ هزار میلیارد تومان تولید می شود که در این خصوص از جایگاه خوبی برخورداریم و به دنبال ارتقا هستیم.
وی با اشاره به اینکه در حوزه ماهیان خاویاری با وجود اینکه از سال ۲۰۱۰ ممنوعیت صید تجاری این ماهی وضع شده و همچنان نیز ادامه دارد، گفت: اقدامات خوبی در حوزه پرورش ماهیان خاویاری انجام شده است و در سال حدود ۳۵۰۰ تن گوشت خاویاری و ۱۶تن خاویار تولید داریم که در برنامه ۱۴۰۴ امیدواریم به ۲۰ هزار تن گوشت خاویار و ۱۰۰ تن خاویار برسیم.
حسینی تصریح کرد: پرورش ماهیان خاویاری علاوه بر استانهای ساحلی در ۲۲ استان دیگر هم در حال تولید است.
وی درباره صادرات آبزیان گفت: سال گذشته با ۱۹ درصد رشد به ۱۶۶ هزار تن صادرات معادل ۵۵۴ میلیون دلار رسیدیم. در افق ۱۴۰۴ قصد داریم ۶۶۰ هزار تن صادرات را افزایش دهیم که حدود ۲.۴ میلیارد دلار ارزش آن خواهد بود و میتواند در بحث ارزآوری برای کشور هم موثر واقع شود.
توسعه سواحل مکران در دستور کار است
وی با بیان اینکه توسعه سواحل مکران مورد تاکید است گفت: سازمان شیلات ایران میتواند در این زمینه اقدام موثر داشته باشد.
وی اضافه کرد: در حوزه صنعت شیلات فرصت خوبی در این سواحل وجود دارد و کمیته اختصاصی برای توسعه شیلاتی سواحل مکران تشکیل شده که برنامههای خوبی در این زمینه دارد.