دیپلماسی موفق بانکی و پولی ایران با روسیه
(سه شنبه 1401/04/21)
ایرنا:
دولت سیزدهم در نخستین سال سکانداری کشور تفاهم پولی - بانکی با کشور روسیه را به مرحله اجرایی رسانده و دو کشور برای حذف دلار و یورو و استفاده از ارزهای ملی توافق کردند که بیانگر دیپلماسی موفق مرودات بانکی برای خنثی سازی تحریمها است.
به گزارش ایرنا، دولت سیزدهم از همان روزهای نخست فعالیت خود با تغییر نگاه تک بُعدی در سیاست خارجی از غرب به همه کشورهای دنیا بخصوص کشورهای هم مرز و همسایه و اولویت دادن دیپلماسی اقتصادی برای خنثیسازی اثر تحریمها و ایجاد رونق اقتصادی تلاش کرد. این موضوع در رشد تجارت خارجی کشور و مثبت شدن تراز تجاری کشور با ۶۰۰ میلیون دلار در بهار امسال خود را نشان میدهد.
تجارت سه ماهه نخست امسال کشور با همسایگان نشان میدهد که ۵۱ درصد ارزش صادرات ایران به کشورهای همسایگان بوده و صادرات رشد ۲۰ درصدی را در بهار ۱۴۰۱ تجربه کرده است.
بر اساس این گزارش، حجم صادرات بین ایران و روسیه در یک سال اخیر بهویژه پس از استقرار دولت سیزدهم افزایش قابلملاحظهای داشته و تا چهار میلیارد دلار رشد را ثبت کرده است.
در سفری آیتالله رییسی رییس جمهوری کشورمان به روسیه، دو کشور توافق کردند تا حجم تبادلات تجاری بین دو کشور به ۱۰ میلیارد دلار برسد که برخی کارشناسان معتقدند که این رقم تا میزان ۲۰ میلیارد دلار هم امکان افزایش دارد.
به گزارش ایرنا، هفته گذشته رییس کل بانک مرکزی و رییس کمیسیون اقتصادی مجلس به روسیه سفر کردند. این سفر با هدف گسترش روابط اقتصادی و پولی و بانکی بین دو کشور انجام شد.
در این سفر علی صالحآبادی رئیس بانک مرکزی کشورمان با «الکسی اورچوک» و «الکساندر نواک» معاونان نخست وزیر روسیه، «ماکسیم ریشتنیکوف» وزیر توسعه اقتصادی و رییس کل بانک مرکزی این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
در سفر و دیدارهای علی صالحآبادی با مقامات روس، موضوعات متنوعی از جمله توسعه همکاریهای پولی و بانکی، راهکارهای رفع برخی موانع و گسترش سرمایهگذاری مشترک بین تهران و مسکو مورد بررسی قرار گرفت و توافقات خوبی در این زمینه حاصل شد.
معاون نخستوزیر روسیه در این دیدارها، توسعه مناسبات اقتصادی و سرمایهگذاری بین تهران و مسکو را یک اولویت و ضرورت دانست و اظهار داشت: روسیه در این خصوص آمادگی کامل دارد.
وی تاکید کرد: زمینههای بسیار مناسبی برای گسترش همکاریهای اقتصادی و سرمایهگذاری بین دو کشور وجود دارد و تفاهم بانکهای مرکزی دو کشور به منظور فراهم کردن زمینههای لازم در این خصوص بسیار حائز اهمیت است.
مذاکرات ایران و روسیه برای حذف دلار و یورو/ تفاهمهای پولی-بانکی بهزودی اجرایی میشود
صالحآبادی پس از مذاکراتی مفصل با مقامات روسیه نیز از توسعه روابط پایدار اقتصادی بین دو کشور در زمینههای مالی و بانکی خبر داد و اعلام کرد: تفاهمات خوبی در زمینههای مختلف بانکی، مالی و اقتصادی با روسیه به دست آمد که در آینده نزدیک اجرایی میشود و تجار دو کشور نتایج آن را لمس خواهند کرد.
وی ضمن اشاره به توافق ایران و روسیه برای استفاده از ارزهای ملی در مبادلات اقتصادی بین دو کشور، افزود: موضوع استفاده از ارزهای ملی، یکی از محورهای مهم رایزنی با مقامات بلندپایه اقتصادی روسیه بود و بهزودی شاهد اجراییشدن تفاهمهای به دست آمده خواهیم بود.
رئیس بانک مرکزی درباره استفاده از پیامرسانهای بومی به جای سوئیفت هم گفت: هم اکنون ایران برای جایگزینی سوئیفت، از سامانههای پیامرسان بینبانکی بومی استفاده میکند و روسیه نیز پیامرسانهای بومی خود را دارد که میتواند مبنایی برای همکاری بانکی بین دو کشور باشد.
صالح آبادی در پس از بازگشت از روسیه گفت: در این سفر گفتگوهای بسیار خوب و ارزندهای با مقامات عالی و اقتصادی روسیه داشتیم و با توجه به تاکیدات رؤسای جمهور دو کشور به توسعه روابط پایدار اقتصادی بین ایران و روسیه مقرر شد در حوزههای مالی و بانکی زمینههای لازم را برای توسعه پایدار روابط ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: طبعاً استفاده از ارزهای غیر دلار و یورو و سایر موضوعاتی که تجار و فعالان اقتصادی بتوانند از بسترهای جدید استفاده کنند جزو مواردی است که مورد پیگیری قرار میگیرد و باید نتایج آن را در عمل شاهد باشیم.
بر اساس این گزارش، کنارگذاشتن دلار و یورو یکی از موضوعات مهم در گفتوگوهای رییس کل بانک مرکزی ایران با طرف روسی است که گامی در جهت خنثیسازی تحریمهای آمریکا و اروپا علیه دو کشور است.
توافق دو کشور برای توسعه همکاری اقتصاد و بانکی در حوزه ارزهای ملی اتفاق خوبی است که ایران و روسیه در معاملات ارزی روبل و ریال را مبنای تجارت خود قرار میدهند تا صادرکنندگان و واردکنندگان از ارزهای بومی استفاده کنند.
همچنین استفاده از سامانههای پیامرسان بینبانکی بومی از نتایج مهم سفر رییس کل بانک مرکزی ایران به روسیه است. با توجه به اینکه ایران و روسیه پیامرسانهای بومی و مالی مربوط به خود را دارند، این امر میتواند مبنایی برای همکاری بانکی بین دو کشور باشد.
توافق تسهیل روابط بانکی دو کشور زیرساخت همه توافقات اقتصادی است که میتواند شرایط تجارت بین دو کشور را برای واردکنندگان و صادرکنندگان تسهیل کند و فعالان اقتصادی دیگر نگران مراودات پولی و بانکی نخواهند بود.
یکی از اتفاقات موثر در روابط ایران و روسیه این است که این کشور تمایل دارد از تجربه ایران در دور زدن تحریم بانکی استفاده کند، زیرا ایران همواره در طی این سالها توانسته تحریمهای ظالمانه را به بهترین نحو ممکن دور بزند و حال فرصت خوبی است که تجربیات خود را در اختیار طرف مقابل قرار دهد.
دو کشور ایران و روسیه تحت تحریمهای غرب قرار دارند و با توافق انجام شده در راستای خنثیسازی تحریمها گام برمیدارند که پیشنهاد کارشناسان به دو کشور ایجاد باشگاه تحریم شدگان است.
حالا بر اساس اعلام کرملین قرار است ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه برای شرکت در نشست مشترک با ابراهیم رییسی رییس جمهور ایران و رجب طیب اردوغان همتای ترکیهای وی ۱۹ ژوئیه (۲۸ تیرماه) به تهران سفر میکند.