رونمایی از سه محصول سرریز فناوری فضایی
(چهارشنبه 1401/06/09)
ایرنا:
همزمان با هفته دولت مراسم رونمایی از سه محصول سرریز فناوری فضایی در پژوهشگاه فضایی ایران برگزار شد.
به گزارش ایرنا از پژوهشگاه فضایی ایران، در این مراسم که حسن سالاریه، معاون وزیر و سرپرست پژوهشگاه فضایی ایران و جمعی از مدیران ارشد، صاحبان صنایع و ذینفعان محصولات سرریز فضایی کشور از سه محصول دانشبنیان و موردنیاز حوزههای سنجشازدور راداری، ذخیرهساز انرژی و باتری خودرو رونمایی شد.
این محصولات شامل اولین سامانه تصویربرداری رادار دهانه مصنوعی پلاریمتری کشور، باتری جریانی وانادیومی و باتری لیتیوم یون است که در راستای رفع نیازهای صنعتی کشور و بهبود کسبوکارهای فناورمحور، برای اولین بار در کشور توسط متخصصان توانمند پژوهشگاه فضایی ایران و با سرمایهگذاری شرکت دادهگستر عصر نوین (هایوب) طراحی و ساخته شدند.
سالاریه، سرپرست پژوهشگاه فضایی ایران درباره این سه محصول فناورانه گفت: سامانه تصویربرداری رادار دهانه مصنوعی پلاریمتری کشور، نخستین سامانه سنجشی هواپایه سار پلاریمتری است که باقابلیت نصب بر روی سکوهای متحرک (هواپیما و پهپاد) و با تشکیل تصاویر همزمان در پلاریزاسیونهای مختلف، یک تصویر راداری شبه رنگی با حد تفکیک بالا از ناحیه هدف ایجاد کرده و اطلاعات بیشتری را نسبت به سامانه سار تک پلاریزه از منطقه مورد نظر ارائه میکند.
وی ضمن اشاره به مزایا و ویژگیهای منحصربه فرد این سامانه تصویربرداری مانند قابلیت تصویربرداری در تمامی شرایط جوی (ابری، بارانی و...)، قابلیت تصویربرداری در شب و روز، مستقل بودن حد تفکیک تصویر راداری از فاصله و امکان کشف اهداف یا اشیای فلزی استتار شده؛ به برخی از زمینههای کاربرد این سامانه مانند حوزه کشاورزی و دستهبندی محصولات، مدیریت حوادث غیرمترقبه، مطالعه جنگلها، نقشهبرداریهای توپوگرافیک، زمینشناسی، پایش دریا و اکتشاف آلودگی نفتی اشاره کرد.
سرپرست پژوهشگاه فضایی ایران درباره دومین محصول رونمایی شده نیز گفت: باتریجریانی اکسایشی- کاهشی وانادیومی یکی از جدیدترین سیستمهای ذخیره انرژی است که دانش طراحی و فناوری ساخت آن در اختیار معدود کشورهای پیشرفته است. باتری وانادیومی دارای ویژگیهای برجستهای چون ایمنی بالا، مستقل بودن توان و انرژی، قابلیت کاربرد در مقیاسهای بزرگ، پاسخ سریع، عمر طولانی، راندمان بالا و سازگاری با محیطزیست است.
وی افزود: باتری طراحی و ساخته شده در پژوهشگاه فضایی ایران، نخستین نمونه باتری جریانی وانادیومی بومیسازیشده با انرژی چهار کیلوواتساعت، ولتاژ متوسط ۲۴ ولت و مجهز به سیستم مدیریت باتری است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از جمله کاربردهای این سیستم ذخیره انرژی را شامل همترازی سطح بار الکتریکی، پیکسایی، منبع تغذیه بدون وقفه و ترکیب با انرژیهای تجدیدپذیر دانست و اعلام کرد؛ پژوهشگاه فضایی ایران با استفاده از دانش و توانمندیهای کسب شده قادر است طراحی و ساخت باتریهای جریانی وانادیومی با ظرفیت موردنیاز صنایع مختلف کشور را بر اساس مشخصه فنی و الزامات مورد نظر به انجام رساند.
سالاریه در ادامه درباره سلهای باتری خودروهای برقی گفت: باتریهای لیتیوم - یون رایجترین ابزار ذخیره انرژی در خودروهای برقی هستند که این موضوع بهدلیل دانسیته انرژی، طول عمر و بازدهی بالای این باتریها است. یکی از مهمترین مراحل در توسعه خودروهای برقی، طراحی و تولید سلهای باتری لیتیوم - یون است که عامل اصلی عدم پیشرفت قابل قبول این خودروها در ایران بوده است. پژوهشگران پژوهشگاه فضایی ایران با بهکارگیری سرریز فناوری حوزههای فضایی موفق به طراحی و ساخت اولین سل باتری لیتیوم - یون پاکتی بهمنظور استفاده در خودروهای برقی در کشور شدهاند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با طراحی و تولید سلهای باتری فوق در مجموعه پژوهشگاه فضایی ایران میتوان گفت، گام مهمی در زمینه بومیسازی تولید خودروهای برقی در کشور برداشته شده است.