۴ نیروگاه زیستتوده در حال ساخت است
(سه شنبه 1401/06/22)
ایرنا:
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران گفت: ۵ نیروگاه زیستتوده در کشور فعال است و ۴ نیروگاه نیز درحال ساخت است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمود کمانی» روز سهشنبه در نشست خبری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی که در محل دائمی نمایشگاههای تهران درحال برگزاری است در پاسخ به خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: برای اقتصادی کردن این نوع نیروگاه ها و توسعه آنها قیمت انرژی اصلاح شود. با توجه به محدودیت منابع مالی وزارت نیرو و شرایط فعلی این امر امکان پذیر نیست.
معاون وزیر نیرو با اشاره به تولید ۵۰ تا۶۰ هزارتن زباله در کشور گفت: حمایت از نیروگاه های زیست توده میتواند گام مهمی در ساماندهی وضعیت زباله باشد.
کمانی شهرداریها، سازمان حفاظت از محیط زیست و وزارت نیرو را سه نهادی دانست که باید برای توسعه نیروگاه های زیست توده اقدام کنند.
وی از آمادگی وزارت نیرو برای احداث نیروگاه های زیست توده مطابق با وظیفه خود خبر دادو خاطرنشان ساخت: شهرداری ها و سازمان حفاظت از محیط زیست هم باید در این باره به وظایف خود عمل کنند. در جلسه هایی که برگزار شده با سایر نهادها مقرر شده هر نهاد سهم خود در توسعه این نوع نیروگاه ها را پرداخت کند تا شاهد به نتیجه رسیدن وضعیت نیروگاه های زیست توده باشیم.
کمانی در ادامه با اشاره به برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی ادامه داد: بیش از یکصد شرکت در زمینه های مختلف زنجیره تجدیدپذیر در این نمایشگاه حضور دارند.
وی هدف از برگزاری این نمایشگاه را ارائه جدیدترین دستاوردهای تجدیدپذیر برشمردو گفت: این نمایشگاه توانایی های موجود را به نمایش گذاشته است.
معاون وزیر نیرو نیروگاه های تجدیدپذیر را شامل خورشیدی، بادی، زیست توده ، زمین .گرمایی و سایر دانست و افزود: باید بتوانیم از این ظرفیت ها به خوبی استفاده کنیم. توسعه فنآوری های تجدید پذیر سبب شده هزینه احداث این نوع نیروگاه ها کاهش یابد که شرکت ها می توانند از این فرصت استفاده کنند.
وی ادامه داد: در جهان و در ۱۵ سال گذشته ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر ۲۰ درصد بود و در دوسال گذشته این به ۷۰ درصد افزایش یافته است که نشانگر اهمیت بالای استفاده از این نوع انرژی است. در کشور بیش از این امکان استفاده از انرژی های فسیلی وجود نداردکه باید به سمت افزایش راندمان نیروگاه های موجود و حرکت به سمت تجدیدپذیرها اقدام کنیم.
کمانی به برنامه احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپدیر در دولت سیزدهم اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: این برنامه در چند سرفصل دنبال می شود. اواخر سال گذشته مجوز ۴ هزارمگاوات نیروگاه تجدیدپذیر از شورای اقتصاد اخذ شد و اقدام های لازم صورت گرفت. ماه گذشته مناقصه این ۴ هزار مگاوات برای یک هزار و ۴۳۲ مگاوات در مرحله نخست برگزار شد و پیشنهادهای زیادی وصول شد که درحال عقد قرارداد هستند.
کمانی افزود: مرحله دوم مناقصه نیز با ۲ هزار و ۶۰۰ مگاوات به زودی برگزار خواهد شد و از سرمایه گذاران برای حضور در این مرحله دعوت می شود. برنامه احداث ۲ هزار مگاوات نیروگاه بادی به دبیرخانه شورای اقتصاد داده شده که به زودی مصوب خواهد شد. برنامه ما تولید ۲۰ هزار مگاوات برق از نیروگاه تجدیدپذیر در ۲ پروژه ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید و ۱۰ هزار مگاوات از مسیر بهینه سازی است که برای این اهداف مباحث علمی و فناوری اهمیت دارد.
وی افزود: در حوزه انرژی تجدیدپذیر پتانسیل احداث ۱۰۰ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۴۰ هزار مگاوات نیروگاه بادی را داریم .
معاون وزیر نیرو با اشاره به برنامه های احداث نیروگاه توسط صنایع گفت: ما به صنایع با مصرف انرژی بالا بخصوص صنایع معدنی مجوز تولید برق خودتامین می دهیم و قرارداد آن منعقد می شود، معادل برقی را که به شبکه تحویل می دهند ما در کارخانه در اختیارشان قرار می دهیم، ضمن اینکه تعهد ما این است به هیچ وجه برقشان قطع نشود. برای ضمانت قرارداد سه گانه با ساتبا، توانیر و صنایع به امضا می رسد، تاکنون ۴ هزار مگاوات درخواست داشتیم که برای ۲ هزار مگاوات پروانه صادر شده است .
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر به برنامه احداث نیروگاههای کوچک مقیاس در پشت بام منازل اشاره کرد و ابراز داشت: در این طرح مادههای حمایتی را داریم که طی تفاهمنامه پنججانبه بین بهزیستی، کمیته امداد، بسیج و وزارت نیرو در سال اول، ۱۱۰ واحد پنج کیلوواتی احداث که منابع آن از طریق وامهای کمبهره و منابع در اختیار نهادها تأمین میشود و از طریق خرید برق از سوی وزارت نیرو و ساتبا وام بازپرداخت شده و بعد از تسویه درآمد خرید برق به خانوارها تعلق میگیرد.
کمانی با اشاره به برنامههای حوزه بهرهوری بیان کرد: در این خصوص کاهش مصرف ۱۰ هزار مگاواتی برنامهریزیشده، در حوزه سیستم سرمایشی مصرف بهینه در ۲۰ میلیون کولرآبی را در دستور کار داریم. سالانه ۱.۵ تا دو میلیون موتور جدید تولید میشود که راندمان پایینی دارند که با تعویض آنها امکان بالا بردن راندمان و صرفهجویی ۵۰ درصدی را خواهیم داشت بدون اینکه به جامعه خدشهای وارد شود.
وی ادامه داد: استاندارد اجباری برای کولرهای کممصرف و پربازده ابلاغ شده است و جلساتی نیز با کولرسازان داشتهایم. همچنین جایگزینی یک میلیون کولر گازی فرسوده در دستور کار است.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه بهینهسازی روشنایی معابر هم در برنامه بهینهسازی قرار گرفته است، یادآور شد: بر این مبنا شرکتهایی که علاقهمند هستند، میتوانند پیشنهادات خود را ارائه دهند. محل بازگشت سرمایه و سود نیز از طریق اوراق است که در بازار انرژی میفروشند.
کمانی با بیان اینکه در دو استان یزد و کردستان برای جذب سرمایهگذار فراخوان دادهایم، عنوان کرد: در استان یزد در مرحله آغاز به کار است. همچنین اصلاح لوازم خانگی و آسانسور هم موارد دیگری هستند که به بهینهسازی مصرف و تحقق ۱۰ هزار مگاوات کمک خواهد کرد.
وی درباره مقایسه ایران با دیگر کشورها از جمله برنامههای گسترده عربستان و کشور آلمان با وجود پتانسیل کم انرژی خورشیدی گفت: واقعیت این است که ما تنها یک درصد ظرفیت نیروگاهی را از تجدیدپذیرها داریم. در ترکیه ۲۰ هزار مگاوات تولید برق از تجدیدپذیر است، در عربستان وضعیت مطلوب نیست اما برنامههای گستردهای دارد. امارات چهار هزار مگاوات نیروگاه منصوبه تجدیدپذیر دارد و آلمان ۵۵ درصد ظرفیت از تجدیدپذیر است.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر با تاکید بر اینکه دلیل عدم پیشرفت ایران در این حوزه، قیمت انرژی فسیلی است، اظهار داشت: وقتی گاز را با نرخ ۱۰ تومان به نیروگاههای فسیلی میدهیم و برق را کیلوواتی ۱۰۰ تومان میفروشیم، انرژی تجدیدپذیر توسعه نمییابد، در حالی که در کشوری مثل آلمان قبل از بحران اوکراین قیمت برق ۲۵ سنت بوده است.
کمانی افزود: در هر حال دلیل عمده عقب ماندن ایران قیمت برق است که اکنون بنا داریم جبران کنیم و سریعت به سمت تجدیدپذیرها حرکت کنیم.
رئیس ساتبا گفت: برنامه احداث ۵۰۰ مگاوات نیروگاه را در دستور کار داشتیم، ۱۲۰ مگاوات به انتها رسید و امیدواریم ظرف سه ماه آینده ۵۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر وارد مدار شود.
وی درباره ساخت نیروگاه در مرز افغانستان گفت: هیچ کار خاصی انجام نشده، قرار بود پروژه با کمک المان اجرا شود، مطالعات آن انجام شد اما به دلیل اتفاقات سیاسی در افغانستان اجرایی نشد.
وی درباره تأمین اعتبار پروژههای تجدیدپذیر اطهار داشت: قرار بود از محل تبصره ۱۲ قانون رفع موانع تولید ۳ هزار میلیارد تومان پرداخت شود که هیچ رقمی تاکنون تخصیص داده نشده است، تنها پنج دوازدهم این رقم از سازمان برنامه و بودجه در حال پیگیری است.