بورس کالا ضربهگیر اثرات مخرب قیمتگذاری دستوری بر صنایع کشور
(جمعه 1401/07/08)
ایرنا:
مشاور وزیر اقتصاد گفت: هرگونه تصدیگری دولت در اقتصاد منجر به بروز اخلال در بازارها و نیز ایجاد رانت خواهد شد. با پذیرش محصولاتی که امکان عرضه آنها در بورس کالا وجود دارد، میتوان تا حد زیادی از اثر مخرب قیمتگذاری دستوری بر حیات صنایع را خنثی کرد.
به گزارش ایرنا از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، حمیدرضا فولادگر به اهمیت و مزایای فروش محصولات تولیدی شرکتهای بورسی در بورس کالا اشاره و اظهار کرد: بورس کالا بازاری شفاف و مبتنی بر عرضه و تقاضا است که در آن تولیدکننده و مصرفکننده واقعی، کالایی مشخص را بدون واسطه مورد مبادله و معامله قرار میدهند.
وی افزود: با توجه به اینکه این مبادله تحت نظارت ناظر بورس کالا، بر مبنای قیمت پایه و رقابت خریداران انجام میشود؛ بنابراین انجام معاملات در این بازار به دور از هر گونه رانت و فساد خواهد بود و معاملهگران میتوانند نسبت به صحت معامله و نیز وجود شفافیت در تعیین قیمتها اطمینان خاطر داشته باشند.
فولادگر با بیان اینکه معامله کالاهای همگن در بورس کالا به عنوان شفافترین روش ممکن برای حذف رانت و واسطهگری محسوب میشود، اظهار داشت: این نوع معاملات در کشور ما طی یک دهه اخیر به صورت ویژهای توسعه یافته و نتایج مثبت آن در زنجیره معامله فلزات اساسی، سیمان، محصولات پتروشیمی و خودرو قابل مشاهده است.
مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه به کمرنگ شدن نقش قیمتگذاری دستوری در اقتصاد کشور و نیز تلاشهای صورت گرفته مبنی بر حذف آن اشاره کرد و گفت: نقش دولتها در اقتصاد باید به نقش سیاستگذار و تسهیلگر محدود شود و تجربه نشان داده که هر گونه تصدیگری دولت در اقتصاد منجر به بروز اخلال در بازارها و نیز ایجاد رانت خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه سیاستهای کلی اصل ۴۴ نیز بر مبنای کاهش تصدیگری دولت تنظیم و ابلاغ شد، اظهار داشت: کاهش مداخلات دولت در اقتصاد به عنوان یکی از محورهای مهم بهبود فضای کسب و کار تلقی میشود که قیمتگذاری دستوری نیز از مصادیق مهم آن محسوب خواهد شد.
فولادگر معتقد است؛ با پذیرش محصولاتی که امکان عرضه آنها در بورس کالا وجود دارد، میتوان تا حد زیادی از اثر مخرب قیمتگذاری دستوری بر حیات صنایع را خنثی کرد.
مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: ذکر این نکته نیز ضروری است که همه کالاها امکان معامله در بورس نداشته و عوامل مهمی باید در این زمینه مورد توجه مسوولان قرار بگیرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا زمان عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا و ایجاد انگیزه در تولید فرا نرسیده است؟ گفت: اکنون انتشار اوراق گواهی سپرده کالایی به منظور کاهش ریسک نوسان قیمت محصولات کشاورزی در دستور کار بوده که در حوزه زعفران و پسته نیز تجربه موفقی در این زمینه کسب شد.
فولادگر خاطرنشان کرد: با استفاده از این ابزارها میتوان تامین مالی کشاورزان را به خوبی انجام داد و ریسک نوسان قیمت محصولات کشاورزی در فصول برداشت را به خوبی مدیریت کرد.