جستجو
صفحه اصلی دسته بندی ثبت اطلاعات ثبت آگهی آگهی ها درباره ما تماس با ما
صنایع و صنوف
صنعت موتورسیکلت و دوچرخه کشاورزی صنعت ورزش صنعت خودرو ماشین سازی و فلزتراش صنعت ساختمان صنعت حفاظت صنعت بسته بندی خدمات پشتیبانی صنعت رنگ، رزین و مواد شیمیایی صنعت دام و طیور صنعت چاپ و کاغذ صنایع دریایی و آبزیان صنعت مواد غذایی صنعت شوینده، بهداشتی و آرایشی ماشین آلات راهسازی صنعت لاستیک و پلاستیک صنعت پزشکی و دارویی صنعت نساجی، پوشاک و چرم صنعت برق صنعت چوب،نئوپان،ام دی اف و روکش های مصنوعی صنعت حمل و نقل صنعت معدن صنعت نفت،گاز و پتروشیمی صنعت آب و فاضلاب صنعت مبلمان صنعت بانک، بیمه و بورس صنعت فرش صنعت لوازم خانگی صنعت کامپیوتروالکترونیک لوستر و لوازم تزئینی صنعت چسب صنعت کاشی سرامیک و چینی بهداشتی صنعت شیرینی و شکلات صنعت گردشگری اتحادیه های سراسرکشور انجمن های ملی سایر صنوف و صنایع
فعال ترین صفحه اصلی دسته بندی ثبت اطلاعات ثبت آگهی آگهی ها درباره ما تماس با ما
مشاهده لیست کامل
اعضای ثبت شده: 45817
بازديد امروز: 2620
ميانگين بازدید: 38262
بازديد کل: 146,693,934
عرضه دنا، سورن و رانا در بورس کالا (شنبه 1401/09/12)

ایسنا:
مدیرعامل ایران خودرو از عرضه دنا، سورن و رانا در بورس کالا خبر داد و توضیحاتی را درباره واردات خودرو ارائه کرد.

به گزارش ایسنا، مهدی خطیبی در حاشیه بازدید رئیس سازمان بورس از کارخانه ایران خودرو با اشاره به عرضه خودرو در بورس کالا اظهار کرد: در این راستا باید چند سیاست تکمیلی را اعمال کنیم هم تیراژ عرضه باید افزایش یابد و هم تنوع محصولات. بر این اساس در مرحله بعد دنا، سورن و رانا در بورس کالا عرضه می‌شود و به دنبال کسب مجوزهای لازم هستیم.

وی با تاکید بر این‌که مدت زمان تحویل خودروهایی که در بورس کالا عرضه می‌شود باید کاهش یابد، توضیح داد: در حال حاضر مدت تحویل سه ماه بعد از معامله است اما این مدت باید به دو یا یک ماه کاهش یابد.

مدیرعامل ایران خودرو با بیان اینکه ایران خودرو در بازار به دنبال حاشیه سود نیست تصریح کرد: هدف ما این است که ضرر نکنیم. به عنوان خودروساز عاملی که برای ما مهم است قیمتی است که خودرو به دست مصرف کننده نهایی می‌رسد. زمانی که هایما در بورس کالا عرضه شد شاهد کاهش ۶۰ میلیون تومانی این خودرو در بازار بودیم.

تصمیم‌گیری حذف قیمت گذاری دستوری بر عهده خودروساز نیست

خطیبی در پاسخ به سوال ایسنا در مورد خبری مبنی بر این‌که قیمت گذاری دستوری محصولات سایپا و ایران خودرو تا پایان سال حذف می‌شود، عنوان کرد: ما از هر سیاستی که باعث کاهش ضرر برای خودروساز شود استقبال می‌کنیم اما تصمیم‌گیری در مورد حذف قیمت‌گذاری دستوری بر عهده خودروساز نیست.

وی در مورد واگذاری سهام ایران خودرو نیز گفت: ایران خودرو ۲۴ درصد سهام تودلی که ۱.۵ درصد آن سهام وثیقه است.

هدف ایران خودرو از واردات CQD است

مدیرعامل ایران خودرو در مورد واردات خودرو گفت: ما کاملا موافق واردات هستیم، زیرا واردات برای اقتصاد کشور یک مزیت است. البته سیاست واردات ایران خودرو CBU نیست بلکه هدف CQD است.

خطیبی ادامه داد: خودروساز در واردات CBU تجربه موفقی نداشته است، بنابراین تیراژ کمی CBU وارد می‌شود و بعد به دنبال CQD و مونتاژ خواهیم بود.

وی در مورد مذاکراتی که ایران خودرو برای واردات خودرو داشته توضیح داد: در مورد چند خودرو مذاکره کرده‌ایم اما مشخص نیست در سال جاری واردات داشته باشیم یا نه.

مدیرعامل ایران خودرو در مورد کشورهایی که واردات خودرو از آنها صورت خواهد گرفت اظهار کرد: ایران خودرو تابع سیاست‌های کلی نظام است، اما ما دوستان دوران تحریم را فراموش نخواهیم کرد.

استفاده از مطالب بانک اطلاعات تولید و خدمات فعال ترین با ذکر منبع بلامانع است.